Karlstadelever på fotbollsresa i England

news

2017-12-05, 08:00

I november intogs England av elva gymnasieelever från Fria Läroverken i Karlstad. Eleverna, som alla kombinerar sina gymnasiestudier med fotboll, fick under sin vistelse utbyta erfarenheter med engelska elever vid Cirencester Collage.

– Eleverna tyckte det var spännande att möta en ny skolmiljö och framförallt få ett utbyte i hur idrottskurserna bedrivs på Cirencester Collage. Eleverna fick genom utbytet nya kompisar och möjligheten att förstå skillnader och likheter mellan Sverige och England. Utbytet handlande också om hur man kan använda fotboll och idrott för att integrera med andra kulturer samt, hur man kan använda idrotten för att ta hand om hälsan, säger Pontus Hultén, en av lärarna som var med på resan.

Redan i augusti påbörjades förberedelserna till resan som utöver lärorika fotbollsträningar innehöll lektioner, guidade turer, frågesporter, bowling och paintball. Under alla aktiviteter fick eleverna öva på att kommunicera och samarbeta på engelska.

Fria Läroverken och Cirencester Collage träffades för första gången 2015. Den gången var det eleverna från England som besökte Karlstad.

– Våra gäster fick vid det tillfället spela fotboll och närvara på olika lektioner där erfarenheter med stor entusiasm, utbyttes mellan eleverna. Vi bowlade, spelade curling, åkte skridskor, slalom och pulka och mycket mer. Där och då insåg vi att utbytet skulle komma att bli något riktigt bra, säger Hans-Åke Fors, instruktör på Fria Läroverken.

Sedan dess har samarbetet fortsatt. Cirencester Collage har sedan den gången varit på besök i Karlstad två gånger och nästa besök planeras till februari 2018.

– Det är oerhört värdefullt med sådana här typer av samarbeten. Det är både roligt och lärorikt för elever och personal på skolan. Även om det bara är några få elever som åker iväg så berörs hela skolan av samarbetet, säger biträdande rektor, Anna Prochazka.