Vårt koncept

Träning – för välmående och bättre studiefokus

Fysisk aktivitet och träning gör din hjärna mer kreativ, fokuserad och anpassningsbar. När du får in regelbunden träning i din vardag förbättrar du både ditt välmående, din hälsa och din inlärningsförmåga.

Vi erbjuder tre valmöjligheter:

Öppen träning

För dig som vill träna för att må bättre och prestera bättre i skolan, utan att det kopplas till kurser och betyg. Du deltar valfritt i öppna träningspass som skolan anordnar, utanför poängplanen.

 

Träningstillval

För dig som vill kombinera studier med träning på din egen nivå. Du tränar två pass i veckan med idrottskurser som individuellt val (200p). Vi erbjuder följande sex träningstillval:
Fys och hälsa | Fotboll | Ishockey | Innebandy | E-sport | Padel

NIU

För dig som vill kombinera studier med en elitsatsning på din idrott. Du tränar tre pass i veckan och läser specialidrottskurser i programfördjupningen och i det individuella valet (ca 500 p). Vi erbjuder följande: Innebandy |  Ishockey (endast killar)

Till NIU krävs en separat ansökan som ska ha skickats in senast den 1 december. Läs mer och ansök här.

Fys och hälsa

Träningstillval

Träningstillvalet ”Fys och hälsa” passar alla, oavsett om du tränar för hälsans skull eller siktar på en karriär som personlig tränare eller elitidrottare. Våra instruktörer hjälper dig att lägga upp ett träningsprogram utifrån dina förutsättningar och mål med utrymme för både styrke-, konditions- och gruppträning samt återhämtning. Du får också en teoretisk grundutbildning kring kroppen och träning.

Alternativt upplägg: Fys och hälsa – individuell idrott
Elitsatsar du på en individuell idrott? Hos oss har du möjlighet att utöva din idrott på dagtid. Du tränar ett pass i veckan i skolans regi och är friställd ett pass i veckan för träning i din idrott. Träningen följs upp tillsammans med din instruktör.

Fotboll

Träningstillval 

På vår fotbollsutbildning utvecklar vi dig som individ tekniskt och taktiskt. Träningen bedrivs både utomhus och inomhus i Våxnäs fotbollshallar.

Innebandy

Träningstillval och NIU

Vår innebandyutbildning genomförs i Karlstad Innebandyarena och vi strävar efter att ha en god och nära relation till alla klubbar i Karlstad med omnejd.
Både vår NIU-utbildning och vårt träningstillval bedrivs i samarbete med Svensk Innebandy och Värmlands innebandyförbund.

Ishockey

Träningstillval och NIU

Vår ishockeyutbildning bedrivs i Löfbergs Arena och på Kobbs Arena. I vår NIU utbildning samarbetar vi med Färjestad BK medan elever som läser ishockey som ett träningstillval spelar i sin egen förening.

E-sport

Träningstillval

Gillar du E-sport och vill kombinera det intresset med en utbildning inom IT av hög kvalitet? Då har du kommit rätt.

Här samlas alla spelintresserade elever ett tillfälle i veckan och lär sig allt om vad som krävs fysiskt så väl som mentalt för att utvecklas inom E-sport. Träningen bedrivs i skolans eget E-sportsrum. Precis som för alla våra idrottsutbildningar fokuserar E-sporten på att utveckla fysisk och mental hälsa i samförstånd med teknik och spelstrategier. E-sport är sökbart på El och energi samt Teknik.

Karlstad Fria Läroverk har deltagit i projektet ”Esports in Nordic Schools” – ett projekt som syftar till att stärka och förbättra e-sportutbildningen i de nordiska gymnasieskolorna. För detta deltagande har vi fått ett certifikat.

Certifikat E-sport»

Padel

Träningstillval

Sedan hösten 2022 erbjuder vi Padel som ett träningstillval. Vid två tillfällen varje vecka får du möjlighet att utöva Padel tillsammans med en instruktör under skoltid. Det är ett begränsat antal platser och urval sker på betyg.

Forskning om pulshöjande träning

Vi pratar ofta och gärna om att pulshöjande träning gör dig mer stresstålig, kreativ, fokuserad och anpassningsbar. Här reder vi ut hur detta funkar. Välkommen till den mänskliga hjärnans fantastiska värld.

Träning på Fria handlar om:

• Pulshöjande träning på olika nivåer
• Bevisade effekter på hjärnan och hälsan
• Specifik träning inom ramen för träningstillvalet
• Alla får hjälp att hitta en passande träningsform
• Föreläsningar kring sömn, stresshantering och liknande
• Kunniga lärare och träningsinstruktörer som inspirerar
• För att kunna genomföra din träning tillhandahåller skolan träningskläder till alla elever

Psst…

Visste du att?

”Fys och hälsa” är skolans överlägset största träningstillval med runt 200 elever. I årskurs 1 har just nu 96 % av eleverna något träningstillval.