Fria Teknik

Teknik – Teknisk konstruktion

Inriktning: Informations- och medieteknik, Teknikvetenskap
Profil: Teknisk konstruktion

Teknikprogrammet passar dig som har ett intresse för matematik och vill lära dig mer om teknik och hur världen fungerar. På vårt teknikprogram vill vi uppmuntra dig till att vara kreativ och du kommer därför få tillämpa dina nya kunskaper i projekt som antingen sker enskilt eller i projektgrupp. I Fria racing kommer du ingå i ett racingteam där er uppgift är att designa en formelbil, rita upp den i CAD, 3D-printa den och därefter racea. Är ni tillräckligt bra blir det kanske ni som får möjlighet att tävla internationellt!

Intresseanmälan»Poängplan»

FRIA Racing

För att skapa ett framgångsrikt team behövs olika kompetenser. Det krävs inte att man är insatt i formel 1 för att delta utan det räcker med ett intresse för teknik och att du ser tjusningen med att jobba tillsammans med andra. Här är de viktigaste kompetenserna och förslag på roller:

Designer och grafisk formgivare

Älskar du att rita och formge? Denna roll är perfekt för dig då du ansvarar för att designa bilen och teamets logotyp. Dessutom bistår du med cad-arbetet och marknadsföring.

Konstruktör

Trivs du med att sitta framför datorn och jobba i olika datorprogram? Din roll blir att skapa CAD-ritningar och ansvara för att 3D-printa bilen.

Projektledare och marknadsförare

Är du ansvarsfull och gillar att leda? Som projektledare tar du kontroll över arbetet och hanterar marknadsföring, sponsring och sociala medier.

 

Din resa med FRIA Racing

  • Årskurs 1: Fokus på teknikutvecklingsprocessen och CAD-arbete.
  • Årskurs 2: En mindre variant av FRIA racing för att träna på processen.
  • Årskurs 3: Här drar FRIA racing igång på allvar. Ni driver ert racingstall som ett UF-företag och detta blir ert gymnasiearbete.

Du är med och formar framtidens teknik

Vi på Karlstad Fria Läroverk har länge drivit Teknikprogrammet. Du som går Teknikprogrammet är viktig, för oavsett hur framtidens teknik ser ut så kommer just du att vara med om att utveckla och underhålla den.

Efter gymnasiet

Du har under din gymnasieutbildning på Teknikprogrammet fått en bra grund för vidare studier. Efter gymnasiet har du stor valfrihet och kan studera vidare på högskolor och universitet runt om i landet. Du kan få behörighet till samtliga civilingenjörsprogram. Teknikprogrammet med eftergymnasiala studier på universitet eller högskola leder till yrken som:

  • Högskoleingenjör
  • Civilingenjör
  • Programmerare
  • Arkitekt
  • Produktutvecklare
  • Industridesigner
  • Du har även möjligt att efter studenten söka till T4 och bli gymnasieingenjör. Du läser då ett fjärde år på teknikprogrammet där studier blandas med APL (praktik). TE4 genomför i samarbete med över 30 företag, både lokala och internationella. Läs mer här https://karlstad.se/karlstads-teknikcenter/te4-gymnasieingenjorsutbildningen

 

 

Lärare på Teknikprogrammet

Anders Wall

Lärare i Matematik, Svenska som andra språk

Beweli Pello-Esso

Lärare i EE-ämnen, APL EE, programmering, webbutveckling

Carina Ohlson

Lärare i Svenska

Daniel Friberg

Lärare i NA/TE-ämnen, Fysik, Innebandy
Emma Lindow

Emma Lindow

Lärare i Matematik, Naturkunskap

Erik Axelsson

Lärare i Engelska, Digitalt skapande

Lisa Karlsson

Arbetslagsledare, Lärare i TE-ämnen, Matematik, Gymnasiearbete
Weronica Jansson Rådberg

Weronica Jansson Rådberg

Lärare i Kemi, Energiteknik, Gymnasiearbete