Vi storsatsar på skolmaten – startar lunchrestaurang och lagar mat från grunden

pressrelease

2019-12-19, 08:00

Som en del i Karlstad Fria Läroverks konceptutveckling gällande studier och träning, storsatsar vi nu på vår skolmat. Från och med hösten 2020 kommer vi förvärva den restaurang som ligger i byggnaden för att själva laga vår egen mat från grunden. Samtidigt inför vi ett koncept där vi ökar valmöjligheterna för eleverna och låter dem bestämma och beställa sin lunch i förväg.

Under hösten har Karlstad Fria Läroverk och vår huvudman fört en dialog med restaurangen Joj Catering, som bedriver verksamhet i samma byggnad som skolan. Förhandlingarna är nu klara och i höst tar vi över restaurangen. Utöver de fördelar som ett eget kök genererar, kommer eleverna möta ett helt nytt lunchkoncept.

Eleverna kommer själva, via en app, bestämma hur deras egna unika lunchmeny ska se ut för veckan. Förhoppningen är att konceptet ska generera fler och nöjdare restaurangbesökare. Appen heter Mitt Käk och är en del av ett samarbete som skolan har inlett med Sofia Nordell, grundare av företaget med samma namn.

– Vi vill att eleverna ska få maximala förutsättningar till att lyckas och orka med både studier och träning. Eleverna har visat ett stort intresse för konceptet och gillar att de själva ska få välja vad de ska äta till lunch, säger Sofia Nordell, även restaurangchef inom koncernen Fria Läroverken i Sverige.

Enligt Sofia Nordell utmanas majoriteten av Sveriges skolor i att få alla elever att äta sin skollunch och samtidigt slängs sammanlagt 80 ton skolmat per dag i Sverige, mycket på grund av att personalen har svårt att beräkna hur många lunchgäster de har och vilka alternativ som uppskattas av eleverna.

Sofia Nordell har med sitt företag lyckats öka nöjdheten och därmed närvaron i flera av Sveriges skolrestauranger men hon har också minskat mängden matavfall och därmed skolrestaurangernas miljöpåverkan.

– Under 2019 genomlyste jag Frias verksamhet kopplad till skollunchen och jag tittade då bland annat närmre på skolans menyer och näringsberäkningar samt kartlade service och logistik. Samarbetet mellan mig och skolan ska mynna ut i en strategi som ska hjälpa dem att driva en mer framgångsrik verksamhet kopplad till skollunchen.

Eleverna kommer beställa sin skollunch genom Mitt Käk-appen i vilken det dag för dag listas upp till 6 olika alternativ som eleverna kan välja mellan. Eleverna gör sin beställning inför varje kommande vecka och skolrestaurangen vet redan då exakt hur många portioner de ska handla och laga för.

– Vi jobbar ständigt med att utveckla vår verksamhet och skollunchen ser vi som ett av våra utvecklingsområden. Vi är stolta över att snart erbjuda både elever och personal de fördelar som vi tror att konceptet kring Mitt käk kommer generera, säger Johanna Nordkvist, skolans rektor.

Så fungerar det

1. I början av veckan beställer eleverna nästa veckas meny. Varje dag erbjuds totalt 6 olika alternativ:
– Dagens alternativ
– Vegetariskt alternativ
– Stående alternativ
– Ost- och skinksallad
– Kycklingsallad
– Vegetarisk sallad

2. Kökspersonalen handlar råvaror och lagar rätt mängd lunch efter elevernas beställningar.

3. Eleverna äter den kommande veckan efter den unikt valda menyn.