Våra program

Barn och fritid

Inriktning: Fritid och hälsa

På vårt Barn- och fritidsprogram får du kunskaper inom ledarskap, hälsopedagogik, fritid och friskvård, träningslära och kommunikation. Programmet riktar sig till dig som är intresserad av träning och hälsa. Utöver de teoretiska ämnena har du även femton veckors praktik (fördelat på årskurs 1–3). Under praktiken provar du på vad det innebär att arbeta som exempelvis pedagog, idrottsledare eller instruktör. Du får möjlighet att utveckla dina färdigheter i att leda, möta, assistera och stödja individer i deras utveckling.

Intresseanmälan»Poängplan»

Dina tre år på Barn- och fritidsprogrammet

Första året

Du läser studieförberedande ämnen och lär dig hur du tillgodogör dig kunskap på ett framgångsrikt sätt. Du bekantar dig med ett av utbildningens huvudspår som är ledarskap då du exempelvis läser kursen Pedagogik. Under två förmiddagar i veckan har du möjlighet att ägna dig åt ditt idrottande. Du provar på en veckas arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Andra året

Du väljer om du vill tillgodogöra dig en högskolebehörighet genom fördjupande kurser. Du fortsätter med fyra veckors APL som hjälper dig omsätta dina teoretiska kunskaper till praktik. Du fortsätter att bekanta dig med två andra av utbildningens huvudspår Fritid och hälsa. I skolan arbetar du teoretiskt så väl som praktiskt och en del av undervisningen sker utanför skolans lektionssalar. Såsom att agera funktionär, idrottsledare eller aktivitetsledare. Du kan fortsätta att idrotta och träna två gånger i veckan.

Tredje året

Du sätter din prägel på din gymnasieutbildning genom ditt val av gymnasiearbete och yrkesval. Du bekantar dig ännu mer med din framtida yrkesbransch genom ditt yrkesval och handledning av branschkunniga lärare. Vi lägger särskilt fokus på hälsa, ledarskap och kommunikation. En väsentlig del av din skoltid spenderar du på din APL-plats som kan vara kopplad till ditt gymnasiearbete om du så önskar. Du kan tillgodogöra dig särskild behörighet till universitetet och/eller fortsätta med ditt idrottande.

Praktik

Hos oss får du sammanlagt femton veckors praktik (fördelat på årskurs 1–3). Under praktiken provar du på vad det innebär att exempelvis arbeta som idrottslärare, fritidspedagog eller personal på idrotts- och fritidsanläggningar. Här får du möjlighet utveckla dina färdigheter i att leda, möta, kommunicera, assistera och stödja individer i olika åldrar.

Läs mer om APL»

Ämnesöverskridande projekt

På Barn- och fritidsprogrammet jobbar du med samma projekt i flera ämnen där du uppfyller olika centrala innehåll, exempelvis:

    • PT-fajten: Du vägleder en vuxen person gällande kost, motion och sömn.
    • Levnadsmiljöer Du får kännedom om levnadsvanor och levnadssätt genom historien.

Övriga projekt

Vi samarbetar och utvecklar dig som elev i följande projekt:

  • Senioraktiviteter: Våren 2014 påbörjade vi ett samarbete med Karlstad kommuns praktiksamordnare där du får planera och genomföra olika aktiviteter för seniorer som bor på äldreboenden runtom i Karlstad. Du håller i aktiviteter såsom pensionärsgympa, tipspromenader, quiz, boule m.m.
  • Tjurruset: Du samarbetar med IF Göta i uppbyggnaden av bana och målområde för den årliga tävlingen av Tjurruset. Du får lära dig hur viktig planering och logistik är i ett funktionärskap.
  • Friluftsdagar för grundskolan: Vi får många förfrågningar från grundskolor i Karlstad. Varje läsår agerar du och dina klasskamrater som ledare för dessa yngre ungdomar på idrottsdagar, friluftsdagar och temadagar inom hälsa. Du planerar och genomför dessa aktiviteter ihop med skolornas idrottslärare.

Efter gymnasiet

Barn- och fritidsprogrammet ger dig förberedelse och möjlighet att studera vidare till yrken som till exempel lärare, fritidspedagog eller fysioterapeut, men också för arbete med träning, hälsa och idrott.

Lärare på Barn- och fritidsprogrammet

Adam Hultén

Lärare i Fotboll, Idrott och BF-ämnen

Alexander Hellqvist

Lärare i Innebandy, Idrott och hälsa, BF-ämnen, APL BF, Gymnasiearbete
Anna Eriksson

Anna Eriksson

Lärare i Matematik

Christian Lindau

Lärare i Fys och hälsa, Idrott och hälsa, BF-ämnen
Håkan Funk

Håkan Funk

Lärare i Naturkunskap, Biologi, EE-ämnen

Lina Ek Segerblom

Arbetslagsledare, Innebandy
072-159 23 74 (NIU Innebandy)

Madelene Renström

Lärare i Svenska, BF-ämnen, Ledarskap & organisation

Marcus Pontusson

Lärare i Innebandy, BF-ämnen, APL, BF/EE Supermentor